Neem contact op

20 jun 2018

Wat we al lang wisten is nu uitgezocht: online boodschappen bezorgen kost de supermarkt geld en wel € 0,05 per € 1 omzet.

Het rendement van supermarkten die e-commerce-activiteiten ontplooien komt over een heel jaar gerekend gemiddeld €39.000 lager uit dan het rendement van supermarkten zonder online-activiteiten. Dat stelt financieel retailspecialist Marshoek, die voor het eerst de kosten van onlinefoodverkoop in beeld heeft gebracht. ‘Elke euro online omzet kost 5 cent en  daar moet je dan ook nog  eens het kannibalisatie-effect bij optellen’, zegt  senior retailconsultant Joeri van Rens van Marshoek.

Online foodverkoop kost geld. Daar is zo’n beetje iedereen in de branche wel van overtuigd. Maar de vraag hoeveel geld dat dan kost,  bleef tot nu toe onbeantwoord.

Bij Marshoek hebben ze in het kader van de jaarlijkse benchmark supermarkten een berekening gemaakt die de kosten van onlineverkoop in beeld brengt. Marshoek heeft voor de  benchmark de gegevens van 265 supermarkten van zelfstandig ondernemers verzameld. Onder hen zit een substantieel aantal supermarkten dat inmiddels e-commerce-activiteiten ontplooit, zeg Joeri van Rens van Marshoek. ‘De hoeveelheid data is daarmee groot genoeg om de berekeningen te rechtvaardigen’, aldus de retailconsultant.

Marshoek is voor de berekening uitgegaan van een supermarkt met een weekomzet van €200.000. Dat ligt €40.000 boven het gemiddelde omzetniveau van de 265 in de benchmark vertegenwoordigde supermarkten. De keuze voor €200.000 is ingegeven door het feit dat het vooral de grotere supermarkten zijn die aan onlinefoodverkoop doen, zegt Van Rens.

De kosten van onlinefoodverkoop vallen in twee delen uiteen. ‘Je hebt kosten die direct met onlineverkoop te maken hebben. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan brandstofkosten, kosten van het leasecontract of aanschafkosten van het bestelbusje, uurloon van de chauffeur of pickkosten in de winkel’, somt Van Rens op. ‘Op basis van de gegevens die wij nu hebben, kun je stellen dat er op elke euro die er online wordt verkocht een negatief rendement zit van 5 procent. Anders geformuleerd: elke online euro kost dus 5 cent. Uit de gegevens van de supermarkten die online actief zijn, blijkt dat e-commerce gemiddeld goed is voor een omzetaandeel van 4,2 procent. Op een weekomzet van €200.000 is dat €8400. Dat betekent dat e-commerce die supermarkten wekelijks €420 (8400 x €0,05) kost. Op jaarbasis kom je dan uit op een kleine €22.000’, rekent Van Rens voor.

Kannibalisatie-effect
Het tweede deel van de onlinekosten heeft te maken met het kannibaliserende effect van online op de winkelomzet. Van Rens: ‘De  omzet van supermarkten met e-commerce-  activiteiten groeit harder dan de omzet van supermarkten zonder e-commerce. Een deel van die snellere omzetgroei (30 procent) gaat echter ten koste van de omzet in de fysieke winkel. Dat betekent dat je op dat deel van de  omzet geen nettomarge van 3,8 procent, maar een minmarge van 5 procent maakt. Als je dat uitrekent, kom je voor een supermarkt met een omzet van €200.000 per week uit op een rendementsverlies van circa €17.000 op jaarbasis.
Opgeteld bij die 22.000 kom je dan uit op €39.000. Dat komt er op neer dat zo’n 10 procent van het rendement van supermarkten onder druk staat’, concludeert Van Rens, ‘want gemiddeld halen alle 265 supermarkten uit onze benchmark een rendement van €395.000 per jaar.’

De retailconsultant van Marshoek maakt wel een paar kanttekeningen bij de cijfers. ‘Bij veel supermarkten komt het grootste deel van de onlineomzet voor rekening van bedrijven en instellingen. Dan praat je al snel over bestellingen van soms wel tot €250 à €300. Dat levert natuurlijk een ander kostenplaatje op dan bestellingen van €70 tot €80. Daarnaast biedt bijvoorbeeld Plus de mogelijkheid van Express-bestellingen. Zij vragen daarvoor een vergoeding van €9 en dat komt dichter in de buurt van de kosten die supermarkten  moeten maken.’ En Van Rens wil zeker niet gezegd hebben dat supermarkten maar moeten stoppen met online, want e-commerce is niet meer weg te denken uit de supermarktsector. Het is gewoon een wijze waarop klanten straks ook boodschappen zullen doen.

Bron: Distrifood

https://www.marshoek.nl/nieuwsbericht-marshoek-website/e-commerce-kost-supers-10-procent-rendement