Neem contact op

05 sep 2018

Supermarkten boeken grootste omzetgroei sinds 2009

DEN HAAG- De omzet van supermarkten is in het tweede kwartaal gestegen met 4,7 procent. Dat is de hoogste omzetgroei voor deze branche sinds 2009, het begin van de financieel-economische crisis. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

In de gehele detailhandel steeg de omzet met 4,1 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. De omzetgroei bij webwinkels was met 18,7 procent sterker dan bij fysieke winkels. De omzet van supermarkten ging met 4,7 procent omhoog. Speciaalzaken op het gebied van voeding zoals slagerijen, bakkerijen en slijterijen zagen de omzet juist met 0,1 procent afnemen.

Non-food
In de non-foodsector steeg de omzet met 2,5 procent. Vooral doe-het-zelfzaken, meubelwinkels en drogisterijen verkochten meer. Elektronicawinkels zagen de omzet dalen, maar vooral speelgoedwinkels kregen klappen. Daar daalden de verkopen met 13 procent.

Winkels beginnen steeds meer last te krijgen van personeelstekorten. Zo kan een op de zeven supermarkten en warenhuizen niet genoeg personeel vinden. Bij webwinkels kampt 18 procent met een personeelstekort, van de marktverkopers heeft 5 procent daarmee te kampen.

Bron: ANP/CBS