Neem contact op

21 jun 2019

CBL: omzet supermarkten loopt hard op

CBL: omzet supermarkten loopt hard op

Supermarkt

Supermarkten maken zich op voor de stevigste omzetstijging in jaren. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op basis van eigen cijfers.

De opbrengsten lopen volgens de organisatie in 2019 vooral op vanwege het hogere btw-tarief. Dat maakte CBL bekend op de Scheveningse Haringparty.

De omzet van supermarkten komt in 2019 uit op meer dan 40 miljard euro, berekent het CBL. Vorig jaar was dat nog 38,7 miljard euro. De stijging komt door de hogere prijzen voor producten die vooral het gevolg zijn van de verhoging van het lage btw-tarief. Consumenten minderen volgens de organisatie hun vraag naar producten niet, ondanks de hogere prijzen, vertelt een woordvoerster. De hogere omzet van supermarkten heeft een keerzijde, aldus Bert Roetert, voorzitter van het CBL. ‘De kosten van de nieuwe regelgeving moeten uiteindelijk weer betaald worden door de consument. De btw-verhoging en andere kostprijsverhogende maatregelen zullen niet positief bijdragen aan de koopkrachtontwikkeling voor de burger.’

Focus op de consument

In zijn jaarrede benadrukt CBL-voorzitter Roetert het belang van ketensamenwerking en de focus op de consument door alle ondernemers in de voedselketen. ‘De consument is in positieve zin veeleisend, maar ook andere partijen verwachten steeds meer van ons. Samen met ketenpartners en maatschappelijke organisaties werken supermarkten en foodservicebedrijven elke dag aan het gezonder en duurzamer maken van de dagelijkse boodschappen. Daarnaast lijkt de overheid zijn grip op ondernemerschap te willen verstevigen. Veel nieuwe regelgeving leidt tot aanzienlijke kostenverhogingen. Kosten die uiteindelijk weer betaald moeten worden door de consument. De btw-verhoging en andere kostprijsverhogende maatregelen zullen niet positief bijdragen aan de koopkrachtontwikkeling voor de burger’, aldus Roetert.Bert Roetert is voormalig topman van de C1000.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Tijdens een paneldiscussie staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal. Supermarkten en foodservicebedrijven maken veel werk van een gezonder assortiment, zorg voor het milieu en dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden in productielanden ver weg en een steeds gezondere voedselomgeving voor jongeren.

https://www.vastgoedmarkt.nl/financieel/nieuws/2019/06/cbl-omzet-supermarkten-loopt-hard-op-dit-jaar-101144944?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20190621-VGM-abo&tid=TIDP894040X3AFB34B3626E4F09A3851B8B285C3F26YI4