Neem contact op

08 nov 2019

Edeka denkt aan grotere rol bij Picnic

KREFELD – De Duitse supermarktreus Edeka kijkt naar mogelijkheden om zijn rol binnen de Nederlandse onlinesupermarkt Picnic uit te breiden. De regionale dochter Rhein-Ruhr heeft de optie op termijn een meerderheid van de aandelen in Picnic Duitsland te verwerven. Ook zou een breder belang in Picnic niet worden uitgesloten.

Dat meldt het Duitse vakblad LebensmittelZeitung in een uitgebreid achtergrondverhaal over de Duitse activiteiten van Picnic. De coöperatie Rhein-Ruhr is de toeleverancier van Picnic in Duitsland en heeft een belang van 35 procent. Op basis van bronnen meldt het blad dat er een optie is om tot 2022 stapsgewijs een meerderheidsbelang in de Duitste activiteiten te nemen.

Picnic Duitsland nadert grens €1 miljoen per week

Volgens het blad gaat het goed met Picnic, dat in Duitsland een weekomzet van €1 miljoen zou naderen. Voor heel 2019 zou intern gerekend worden op een omzet tussen de €35 en €40 miljoen. De activiteiten zijn nog wel fors verlieslatend, zo meldt LebensmittelZeitung. De weg naar winstgevendheid wordt ook als een nog lange lange weg gezien. Edeka zou ook een soort van achterdeur hebben bedongen om, als winstgevendheid uitblijft, uit te kunnen stappen.

Edeka-centrale Hamburg volgt project met interesse

De activiteiten van de coöperatie Rhein-Ruhr worden volgens LebensmittelZeitung met interesse gevolgd door de centrale in Hamburg. Daarbij wordt gekeken naar uitrol van de samenwerking naar andere regio’s. Dat stuit echter wel op organisatorische problemen binnen het regionaal in coöperaties georganiseerde Edeka. Ook een internationale rol voor Edeka binnen Picnic zou daarbij nog een optie zijn. De onderneming is ook actief met de dienst Bringmeister, maar daar wordt nog maar beperkt in geïnvesteerd.

Edeka op meerdere vlakken online actief

Bringmeister kwam via de overname van Tengelmann bij Edeka terecht en moet in ieder geval tot 2022 zelfstandig in de lucht worden gehouden. Daarna zou het kunnen worden geïntegreerd in Picnic. Edeka heeft verder ook nog Olivia, een platform waarmee zelfstandige ondernemers zelf online actief kunnen worden. Deze optie is weliswaar in veel regio’s beschikbaar, maar wordt door slechts een beperkt aantal ondernemers ook daadwerkelijk gebruikt.

https://www.distrifood.nl/branche-bedrijf/nieuws/2019/11/edeka-denkt-aan-grotere-rol-bij-picnic-101128508?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20191108-distrifood-std&tid=TIDP1529514X112E3ED94C524D669A957FCA4EDF6F67YI4