Neem contact op

08 nov 2019

Jumbo neemt tientallen Hema-winkels over

Het met schulden beladen Hema gaat commercieel samenwerken met Jumbo. Beide oer-Hollandse bedrijven maakten vrijdag bekend dat Jumbo’s Hema-producten gaan verkopen. Tientallen Hema-winkels op toplocaties zullen veranderen in Jumbo’s.

In de samenwerkingsovereenkomst, die beide bedrijven vrijdag hebben aangekondigd, kan Hema ook Jumbo-winkels overnemen. Maar volgens ingewijden zullen er per saldo zo’n twintig tot vijfentwintig Hema-vestigingen veranderen in een Jumbo.

Die transactie kan Hema, dat gebukt gaat onder een zware nettoschuldenlast van bijna €800 mln, financieel weer wat lucht geven. De verkoop van winkels kan de keten ongeveer €100 mln opleveren, zegt een bron. De opbrengst kan gebruikt worden om de rentelasten – wat Hema jaarlijkse miljoenen kost – omlaag te brengen.

De overeenkomst houdt verder in dat Jumbo in zijn bijna zevenhonderd supermarkten Hema-artikelen gaat verkopen. Het gaat om keukenspullen en huishoudelijke producten waar het Hema- merk op staat. De tien miljoen klanten die Jumbo elke week over de vloer krijgt kunnen de kas van de Amsterdamse winkelformule flink spekken.

Dat betekent waarschijnlijk dat de eerder dit jaar aangekondigde opening van proefwinkels van Hema en Albert Heijn van de baan is. Nog dit jaar zouden in twee stedelijke winkels van Hema een Albert Heijn komen met een volledig assortiment vers en houdbare producten. Het is moeilijk voorstelbaar dat dit na de deal met Jumbo nog doorgaat.

Het past allemaal in een nieuwe strategie die Hema onder de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn heeft aangekondigd. De winkelketen maakte eerder dit jaar bekend dat het ook spullen wil gaan verkopen via andere winkels. Het wil die bijvoorbeeld via Wehkamp in Nederland, Walmart in Canada en de VS en de Franse supermarkten van Franprix aan de man brengen.

Een derde component van de samenwerking tussen de twee oer-Hollandse bedrijven is dat Hema een co-sponsor wordt van de wielerploeg Jumbo-Visma.

Hema-koper Boekhoorn wilde een snellere groei in het buitenland eerder financieren door Nederlandse filialen te verkopen aan franchisenemers, zo meldden betrokkenen eerder aan deze krant. Dat is niet gebeurd. Jumbo heeft in ieder geval wel de financiële slagkracht om de winkels over te nemen.

https://fd.nl/ondernemen/1323789/jumbo-neemt-tientallen-hema-winkels-over